Dietetyczne dania z ryb i owoców morza

zdrowe dania z rybąJak wskazują badania, Polacy mają już dość śmieciowego jedzenia z fastfood-ów. Dietetycy biją na alarm, wskazując  jakie degradacje w organizmie powoduje regularne odżywianie się hamburgerami, hot-dogami i innymi tego typu przekąskami. Coraz częściej daje się zaobserwować ukłon w stronę zdrowego sposobu odżywiania.

Tu i tam, pojawiają się nowe restauracje z potrawami rybami czy owocami morza. Wcale to aż tak bardzo nie dziwi, a wręcz w dobrym tonie, staje się codzienny lunch lub zaproszenie przyjaciół do restauracji serwującej zdrowe potrawy. Restauracje rybne – serwujące nie tylko dania z ryb, lecz także owoce morza – cieszą się w naszym kraju coraz większym powodzeniem.  Z jednej strony, dla niektórych ryby (a w szczególności owoce morza, frutti di mare) są wciąż daniem egzotycznym, czyli kuszącym. Z drugiej strony zaś tak ryby, jak i owoce morza są bardzo zdrowe, o czym zapewniają nas lekarze, dietetycy i naukowcy, zajmujący się badaniem wpływu kwasów tłuszczowych na zdrowie, skupieni w International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids. I rzeczywiście, Eskimosi i Japończycy, których dieta rybna –  jest bardzo bogata w ryby, o wiele rzadziej zapadają na choroby krążenia niż Europejczycy i Amerykanie.

Dania rybne i dania z owoców morza są też bardzo zdrowe, lecz także bardzo smaczne. Wie o tym każdy, kto będąc w restauracji rybnej skusił się na carpaccio ze świeżego tuńczyka, gołąbki rybne z kaszą gryczaną, kotleciki z kalmarów, kartoflankę z łososiem, placki ziemniaczane z gulaszem rybnym, tatar ze śledzia, ostrygi z szafranem, małże w sosie z fasoli, warkocz z soli i łososia zapiekany z camembertem, chrupiące pierożki z owocami morza czy jakąkolwiek inną potrawę o równie fantastycznej nazwie.

Wbrew temu, co można byłoby sądzić, samodzielne przygotowanie potrawy z ryb, a nawet z owoców morza, nie jest wcale trudne. Nawet najbardziej egzotyczne składniki dostaniemy dziś w każdym hipermarkecie, natomiast przepisy o rozmaitym stopniu trudności – od banalnie prostych po rzeczywiście nieco skomplikowane – znajdziemy w Internecie. Wystarczy trochę odwagi, aby spróbować samemu przyrządzić pstrąga po myśliwsku, śledzie w sosie śliwkowym, karpia w galarecie z owocami, krewetki po tajwańsku, smażone kalmary, przegrzebki po tajsku – i można zachwycać się tym, co oryginalnego, smacznego i zdrowego udało nam się wyczarować w naszej własnej kuchni.

(Visited 49 times, 1 visits today)