Kiedy myślisz o kuchni niemieckiej, jakie danie przychodzi Ci pierwsze na myśl? Z pewnością może być to golonka podawana z modrą kapustą albo pysznie przyrządzone i doprawione kiełbaski. Na pewno myślisz też o niezwykle popularnym w całej Europie niemieckim piwie, które jest nieodłączną częścią większości posiłków. Jednak na myśl by Ci nie przyszło, że w pewnych regionach Niemiec wytwarzane są sery!
Niemieckie sery to smaczne produkty, które cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród Niemców, ale także wśród turystów z wielu europejskich krajów.
W których regionach Niemiec można znaleźć najlepsze sery? Wycieczkę szlakiem niemieckich serów najlepiej rozpocząć w Bawarii, gdzie wśród górskich krajobrazów i bujnej natury można spróbować sera bavarian blue, który wytwarza się się krowiego mleka pasteryzowanego. Charakterystyczna cechą bavaria blue (jak sama nazwa sugeruje) są niebieskie żyłki, które można dostrzec na każdym jego kawałku. Bawarski ser ma bardzo delikatną konsystencję, jednak zaskakująco ostry smak. Najlepiej jego smakiem delektować się w towarzystwie czerwonego lub białego wina Chardonnay. Często wykorzystuje się go również do przygotowania pysznego niemieckiego deseru z owocami.
Innym znanym rodzajem sera niemieckiego jest Bierkase, czyli ser produkowany na bazie piwa. Wytwarza się go z mleka krowiego i przez pewien okres moczy się w zalewie piwnej.
Typowo niemiecki ser to Altenburger, który na terenie Niemiec wytwarza się od XIX wieku (w Saksonii i Turyngii). Swym smakiem przypomina nieco Camembert, jednak do jego produkcji używa się dwóch rodzajów mleka: zarówno krowiego, jak i koziego. Jego cechą charakterystyczną jest kminek. Ser ten jest bazą wielu niemieckich potraw.
Kolejne sery pochodzące z Niemiec to m.in.:
– Frühstückskäse
– Weinkäse
– Weisslacker