Kuchnia włoska obok francuskiej, jest jedną z najpopularniejszych w całej Europie. Charakteryzuje się ona wykorzystywaniem do dań i przystawek dużych ilości aromatycznych przypraw (np. na bazie ziół), warzyw oraz lokalnych serów (np. parmezan, ricotta lub mozzarella), których we Włoszech jest pod dostatkiem. Inspiracje czerpie także z kuchni śródziemnomorskiej. Powszechnie stosowana jest tutaj oliwa z oliwek, a daniami sztandarowymi włoskich kucharzy są potrawy mączne oraz te z udziałem ryb i owoców morza.
Dla Włochów zarówno gotowanie, jak i spożywanie dań jest wielką sztuką. Skomplikowane i wysublimowane operacje kuchenne zastąpione są tutaj prostotą przygotowania i podania. Nierzadko ma to związek z gorącym, południowym temperamentem Włochów. Podstawą tradycyjnej kuchni włoskiej są różnego rodzaju makarony, ryby oraz mąka, a mianem narodowego warzywa określany jest tutaj pomidor.
Włoska kuchnia różni się w zależności od poszczególnych regionów kraju. Każdy z nich ma tutaj swoje kulinarne specjały, których warto spróbować będąc na wakacjach. Emilia- Romania jest ojczyzną wyśmienitych faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z doskonałych deserów na bazie cytrusów, natomiast domeną toskańskiej Florencji jest befsztyk oraz wiele innych dań z udziałem mięsa.
A co z tradycyjną włoską pizzą i słynnym pomidorowym sosem ? W tej kategorii prym wiodą odpowiednio Neapol i Bolonia (sos boloński).
Tradycyjne włoskie potrawy takie jak pizza, spaghetti, risotto czy chociażby deser tiramisu już dawno zdobyły światową sławę i są niezwykle popularne w wielu krajach świata. Typowy włoski posiłek składa się z antipasto (przystawki), pasty (dania mącznego lub zupy) oraz dania głównego, które najczęściej stanowią potrawy na bazie ryb lub drobiu (niekiedy innego mięsa). Całość okraszona jest pysznym, słodkim deserem.