Klasyczne dania kuchni włoskiej

co ugotować na obiadKuchnia włoska obok francuskiej, jest jedną z najpopularniejszych w całej Europie. Charakteryzuje się ona wykorzystywaniem do dań i przystawek dużych ilości aromatycznych przypraw (np. na bazie ziół), warzyw oraz lokalnych serów (np. parmezan, ricotta lub mozzarella), których we Włoszech jest pod dostatkiem. Inspiracje czerpie także z kuchni śródziemnomorskiej. Powszechnie stosowana jest tutaj oliwa z oliwek, a daniami sztandarowymi włoskich kucharzy są potrawy mączne oraz te z udziałem ryb i owoców morza.

Dla Włochów zarówno gotowanie, jak i spożywanie dań jest wielką sztuką. Skomplikowane i wysublimowane operacje kuchenne zastąpione są tutaj prostotą przygotowania i podania. Nierzadko ma to związek z gorącym, południowym temperamentem Włochów. Podstawą tradycyjnej kuchni włoskiej są różnego rodzaju makarony, ryby oraz mąka, a mianem narodowego warzywa określany jest tutaj pomidor.

Włoska kuchnia różni się w zależności od poszczególnych regionów kraju. Każdy z nich ma tutaj swoje kulinarne specjały, których warto spróbować będąc na wakacjach. Emilia- Romania jest ojczyzną wyśmienitych faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z doskonałych deserów na bazie cytrusów, natomiast domeną toskańskiej Florencji jest befsztyk oraz wiele innych dań z udziałem mięsa.

A co z tradycyjną włoską pizzą i słynnym pomidorowym sosem ? W tej kategorii prym wiodą odpowiednio Neapol i Bolonia (sos boloński).
Tradycyjne włoskie potrawy takie jak pizza, spaghetti, risotto czy chociażby deser tiramisu już dawno zdobyły światową sławę i są niezwykle popularne w wielu krajach świata. Typowy włoski posiłek składa się z antipasto (przystawki), pasty (dania mącznego lub zupy) oraz dania głównego, które najczęściej stanowią potrawy na bazie ryb lub drobiu (niekiedy innego mięsa). Całość okraszona jest pysznym, słodkim deserem.

(Visited 51 times, 1 visits today)