Jednym z symboli Belgii są przepyszne pralinki, którymi od lat zachwyca się cały świat, gdyż smakują wybornie, po prostu rozpływają się w ustach. Trzeba wspomnieć o tym, iż wymyślił je w 1679 roku francuski kucharz marszałka Plessis-Praslin.
Od tamtego czasu w Belgii i we Francji wiele osób próbowało udoskonalić nadzienie pralinek, gdyż to ono decyduje o ich niesamowitym smaku. Jednak to właśnie Belgia przoduje w produkcji cudownych czekoladek, a pralinki swój niesamowity smak i aromat zawdzięczają najwyższej jakości ziarnom kakao, które są dobierane z największą pieczołowitością.
Jakie nadzienia pralinek smakują najlepiej?
Oczywiście, w pierwszej kolejności należy wspomnieć o ganache, czyli delikatnej mieszance stworzonej na bazie czekolady i doprowadzonej do wrzenia śmietany albo likieru. Ponadto, trufle to nadzienie, które jest chyba najbardziej rozpoznawalne w naszym kraju, a powstaje na bazie czekolady, cukru, masła i likieru. Natomiast praliny to szlachetna mieszanka powstała w oparciu o jednakową ilość suszonych orzechów i cukru, do której następnie dodaje się czekoladę.
Poza tym, nie zapominamy o gianduja, czyli paście o kremowej konsystencji stworzonej w oparciu o roztopioną czekoladę, cukier i zmielone orzechy laskowe. Nie mniej smaczne jest nadzienie krokant, często pospolicie nazywane chrupiącą mieszanką, gdyż powstaje w wyniku połączenia ze sobą roztopionego cukru i kruszonych migdałów albo orzechów laskowych. Oprócz tego, koniecznie trzeba wspomnieć o nadzieniu marcepanowym, przygotowanym na bazie roztopionego cukru wymieszanego z drobno zmielonymi migdałami. Na uwagę zasługuje jeszcze nugat, czyli ubita piana połączona z gotowanym cukrem lub miodem, do której dodaje się orzechy i kandyzowane owoce.
Poza tym, trzeba podkreślić to, iż pralinki mogą przybierać najrozmaitsze kształty, przeważnie kuleczek, prostokątów, kwadracików, stożków, serduszek, figurek, medalionów czy gwiazdek. Oczywiście, oblewane są czekoladą, także białą i na wierzchu zdobione np. listkiem, kwiatkiem czy fantazyjnym wzorkiem.
Nie ulega wątpliwości to, iż najczęściej pakowane są w złotko, które może mienić się w całej palecie barw, chociaż najmodniejszy jest kolor złoty, srebrny, a także czerwony, który głownie jest modny w okresie walentynek. Warto podkreślić to, że możemy je kupić również luzem, gdyż sprzedawane są także na wagę, ale największym zainteresowaniem cieszą się zestawy czekoladek, które są pięknie zapakowane i stanowią idealny prezent np. urodzinowy czy smakowita turystyczna pamiątka z Belgii.
Ponadto, w okresie świątecznym możemy zakupić np. pralinki wielkanocne w kształcie pisanek czy bożonarodzeniowe przypominające choinki, bałwanki czy śnieżynki.
Z pewnością, pralinki z Belgii stanowią rozkosz dla podniebienia, dlatego wszyscy je uwielbiają, zarówno dzieci jak i dorośli, chyba nie ma na świecie osoby, która potrafiłaby się oprzeć ich smakowi oraz aromatowi. Pralinki są jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie dań kuchni belgijskiej.