Miejsce przypraw to kuchnia. W każdym domu jest ich przynajmniej kilka a wśród nich te najczęściej używane do typowo polskich dań. Jednak coraz chętniej korzystamy z przepisów na dania chińskie, włoskie, tureckie czy greckie. Wszystkie one obfitują w aromatyczne i wzbogacające smak wielu dań przyprawy. O niektórych w ogóle nie słyszeliśmy, albo nie wiemy, że ich używamy, gdyż występują w ogólnie dostępnych mieszankach. Wydobycie ich walorów smakowych zależy głównie od umiejętnego stosowania i zachowania umiaru.
Wprawionej pani domu nie sprawia to większego problemu , gdyż jest ona zaznajomiona z zasadami łączenia przypraw z określonymi rodzajami mięs oraz warzyw. Jest to sztuka niełatwa jednak można się jej nauczyć. Najlepszym sposobem na to jest eksperymentowanie. Tak więc trzeba zanurzyć się w kolorowym i pachnącym świecie cynamonu, goździków, imbiru czy kardamonu.
Poza walorami smakowymi mają one inne zalety. Jedną z nich jest pobudzanie krążenia a co za tym idzie rozgrzewania naszych zmarzniętych stóp i rąk. Są to nieocenieni sprzymierzeńcy podczas zimowych wieczorów, kiedy za oknem ziąb i mróz. Aby się przekonać o tym dobroczynnym działaniu trzeba przygotować grzane wino, piwo, herbatę lub kawę z ich dodatkiem. Ponadto cynamon to wspaniały dodatek do ciast zwłaszcza jabłkowych i pierników wypiekanych na Święta Bożego Narodzenia.
Okres ten związany jest ze wzmożoną pracą zwłaszcza w kuchni, przygotowywaniem potraw wigilijnych i świątecznych, których podstawą dobrego smaku jest użycie właściwych mieszanek przypraw. Trudno sobie wyobrazić bigos, pasztet czy pieczeń bez użycia gałki muszkatołowej czy ziela angielskiego. One zawsze muszą mieć swoje miejsce na półkach kuchennych, bo nigdy nie wiadomo kiedy mogą być przydatne. Bardzo popularna w ostatnim czasie stała się lekka kuchnia chińska, której podstawą jest ryż i mięso z kurczaka. Aby była smaczna trzeba ubogaca się ją takimi mieszankami jak curry, zawierające między innymi pikantne chili, pieprz, kurkumę czy imbir.