Podróż po Ukrainie bynajmniej nie kończy się na zwiedzaniu przepięknych zabytków. W naszej pamięci powinien pozostać nie tylko magiczny Lwów, stolica kraju – Kijów czy piękna Jałta. Ukraina to także wyborne smakołyki, których smaku trudno zapomnieć.
Wybierając się na ukraińską wycieczkę nie sposób nie skosztować tutejszych dań; wspomnieć wystarczy choćby korowaj czy smakowite pielmienie. Ukraińskie potrawy najlepiej zaś smakują z tradycyjnymi trunkami, których tutaj nie brakuje. Wśród nich najbardziej popularne jest piwo.
Sezon na kuchnię ukraińską uważam za otwarty!
Smakoszom wszelkiej maści alkoholi do gustu bez wątpienia przypadną bardzo niskie ceny ukraińskich napoi wysokoprocentowych. Dużo droższe w porównaniu do polskich produktów są tutaj natomiast napoje gazowane. Zamiast nich warto pokusić się o skosztowanie słynnego na całą Ukrainę niezwykle zdrowego soku brzozowego.
Kolejną rzeczą, która może zaskoczyć Polaków na Ukrainie jest ogromna dostępność złotego chmielowego napoju czyli piwa. W sklepach, barach, pubach i restauracjach możemy wprost przebierać pośród całej palety różnego rodzaju piw. Ale piwo możemy kupić nie tylko w lokalach, z łatwością dostaniemy je także na miejskich kramach czy nawet w pociągu. Można rzec, że jest ono tutaj wszędzie. Można pić je siedząc w kafejce i spacerując po parku. I bynajmniej nikogo takie zachowanie nie dziwi.
Wśród najbardziej popularnych ukraińskich piw znaleźć możemy takich producentów jak; piwo Lwowskie, marka Obołoń czy Rohoń. Oprócz nich warto wspomnieć jeszcze o browarach lokalnych. Będąc w okolicach Tarnopola skosztować warto piwa z browaru Mikuliniecki – godne polecenia jest przede wszystkim pyszne miodowe piwo. W Kijowie i pobliskich miejscowościach znajdziemy natomiast piwo z Podilu. Piwo to nieodłączny element kuchni ukraińskiej – świetnie smakuje jako osobny napój, ale także jako dodatek do obiadu czy kolacji.